Bekeményít a NAV Elf Bar fronton, Borsodban volt az egyik legnagyobb fogás

Megosztás

A NAV a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságával (SZTFH) tartott közös sajtótájékoztatót az Elf Barról mint új jelenségről, számolt be a Telex.

A dohány-kiskereskedelem felügyeletét, a dohányboltok ellenőrzését ellátó SZTFH elnöke, Biró Marcell elmondta, a manórudi néven futó vape február körül jelent meg Magyarországon. Az Elf Bar egyébként régebb óta létezik, 2018-ban jelent meg először a nemzetközi piacokon, de az Egyesült Királyságban is csak a közelmúltban lett népszerű. Biró elmondta, hogy a manórúd

„semmiképp nem pozitív jelenség, hanem kifejezetten negatív. Egyértelműen káros, nem tudjuk azt sem meghatározni, hogy mit tartalmaznak ezek a termékek”.

Az SZTFH elnöke hozzátette, fokozott probléma a hirtelen berobbant Elf Barral, hogy mint illegális termék, nem esett át az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) féléves ellenőrzésén, amelyen minden forgalomba kerülő termék végigmegy, de A NAV és az SZTFH is jelezte, hogy ők biztosan nem fogják támogatni a manórúd legalizációját. Egyrészről azért sem, mert az ízesítések miatt lényegében kapudrogként működik, másrészről mert eldobhatósága miatt a környezetet is szennyezi.

Az Elf Barra irányuló hatósági figyelem legnagyobb oka az, hogy a jelenlegi árusítási formájában bármilyen kiskorú könnyen hozzáfér. A problémát fokozza, hogy a manórudak ízvilága is mintha pont ezt a csoportot célozná. A legfőbb probléma, hogy egy normál cigarettában 17 slukk van – a manórudat pedig 600-tól 5000 szívásos kiadásokig árulják. Eegy normál cigisdobozban 19 szál van, ezekkel az adatokkal számolva

a legkisebb Elf Bar 2,5 doboz, a legnagyobb 15 doboz cigarettának felel meg.

A legnagyobb veszélyt a termékben a nikotintartalma jelenti. Ez a rudakra írt adatok alapján 2-5 százalék lehet, de

a NAV laborvizsgálatai alapján jóval több nikotin van benne, mint amit ráírnak a gyártók, ráadásul a nikotin mellett a tüdőre káros növényi glicerint, polietilén-glikolt, aromákat is találni benne.

A NAV-SZFTH jelezte, éppen ezért már korábban szóltak az iskoláknak, a Kréta rendszerén keresztül pedig a szülők egy részének is, felhívva figyelmüket a veszélyre.

Biró kiemelte, hogy a birtoklás és az árusítás is illegális, ráadásul egyre nagyobb teret hódít, épp ezért terveznek szigorított ellenőrzéseket. A következő héttől az SZTFH és a NAV közös akcióban lép fel a manórudiárusokkal szembenDe az elmúlt időszakban már több akciót is szervezett a NAV:

csak az elmúlt hetekben 135 millió forintnyi árut foglaltak le, négy embert vettek őrizetbe, és 20 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

Horváth Gábor ellenőrzési szakfőigazgató azt is elárulta, hogy szerdával bezárólag a NAV 105 próbavásárlós ellenőrzést tartott eddig. Ezekkel körülbelül 20 millió forintnyi manórudat foglaltak le.

Borsodban igazán nagy fogásba is belefutottak, itt az egyik manórúddílernél a 200 darab Elf Bar mellett találtak rengeteg dohányterméket, 200 liter benzint, összesen 16 millió forint értékű illegális árut.

A magyar jogszabályok szerint – mivel dohánytermék – csak trafikban lehetne árulni, zárjeggyel ellátva, ízesítés nélkül. És itt jön képbe a NAV: az illegális kereskedelem magával hozza, hogy az elektromos cigarettát áruló személyek nyilván nincsenek bejelentve kereskedőként, nem adnak bizonylatot, és nem is adóznak a termékből.

Kiemelték, nem szabad továbbá semekkora mennyiségben rendelni külföldről vagy áthozni a határon. A NAV azt is jelezte, hogy aki Magyarországon értékesít engedély nélkül Elf Bart, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat.

Kapcsolódó cikkek