Jász-Nagykun-Szolnok után tovább terjed a madárinfluenza

Megosztás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn közölte, hogy Békést és Jász-Nagykun-Szolnokot követően Csongrád-Csanád megyében is kimutatták a madárinfluenza jelenlétét. A laboratóriumi vizsgálatok során egy pusztaszeri, 9500 kacsát számláló állományt érintett a betegség, miután megnövekedett elhullást és idegrendszeri tüneteket észleltek. A vizsgálat eredményeként a H5N1 altípusú, magas patogenitású madárinfluenza-vírust mutatták ki.

A járvány terjedésének megakadályozása érdekében az állategészségügyi hatóság további korlátozó intézkedéseket vezetett be a térségben. A gazdaság környékén 3 kilométeres védőkörzetet jelöltek ki, valamint egy kiterjesztett megfigyelési zónát.

Országszerte, ahol nem áll fenn korlátozás, az új betelepítések csak akkor engedélyezhetők, ha a beérkezett állományt azonnali vágásra viszik el a tartási helyről.

Az országos főállatorvos az október 11-i rendelkezése értelmében elrendelte a magas kockázatú megyékben – köztük Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron – a baromfik zárt tartását kereskedelmi célú gazdaságokban. Ez azt jelenti, hogy a kifutóknak madárhálóval kell védettnek lenniük, ellenkező esetben az állatokat zárt helyen kell tartani. A nem kereskedelmi célú baromfitartás esetében szintén kötelező a fedett etetés és itatás, valamint javasolt a baromfik zárt tartása is.

Az elmúlt hónapokban több alkalommal is beszámoltunk a megyénket érintő madárinfluenza-veszélyről, legutóbb pont október első napjaiban, öcsödi ludak közt bukkant fel a H5N1.

A Nébih arra kéri az állattartókat, hogy legyenek különösen óvatosak és tartsák be az előírásokat, hogy elkerülhető legyen a korábbi évekhez hasonló járvány. Az állattartók és a hatóság közös célja, hogy minél hamarabb megfékezzék a járványt és Magyarország ismét mentes legyen a magas patogenitású madárinfluenzától. További információk a madárinfluenzával kapcsolatban a Nébih weboldalán érhetők el.

Kép: Szeged Ma

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek